Proiect European

România este pe locul al treilea la numărul de copii cu probleme de greutate. Uniunea Europeană sprijină iniţiativele pentru eliminarea şi prevenirea apariţiei obezităţii infantile.
Astfel, Centrul Smart Life Style a obţinut finanţare nerambursabilă pentru proiectul SANIONOV -Servicii inovative pentru sănătatea copilului de azi şi a adultului de mâine.
Prin acest proiect, Centrul Smart  Life Style a oferit gratuit în perioada 2014-2015 un program intergrat personalizat pentru fiecare copil cu probleme de greutate, cu vârstă cuprinsă între 6-12 ani.
Programul personalizat oferit gratuit s-a aplicat in cadrul centrului care a functionat pe sistem after-school și a presupus:
1. Program nutriţional pentru copii (consiliere de specialitate  și meniuri stabilite de nutriţionist, oferite gratuit în cadrul centrului).
2. Consiliere psihologică pentru copii – ca suport pentru dobândirea unui stil de viaţa sănătos.
3. Program de activități fizice şi kinetoterapie centrat pe nevoile celui mic.
4. Monitorizare permanentă şi evaluare pe baza unui pachet de analize medicale oferit gratuit.
5. Consiliere nutriţionala şi psihologică de specialitate pentru părinți, astfel încât efectele programului din centru să fie maximizate prin continuarea activităţilor sănătoase şi în timpul petrecut de cel mic în familie.
Rezultate:
Ghidul de prevenție a supraponderalității și obezității la copii este un material util tuturor familiilor interesate de  de o viață sănătoasă. Ghidul este structurat în șapte capitole care pun bazele unui stil de viață sănătos și echilibrat, în care mișcarea devine o plăcere, alegerile alimentare sănătoase o obișnuință, iar dezvoltarea armonioasă o normalitate!
În primul capitol “Stil de viață sănătos și echilibrat” puteți să descoperiți de ce un stil de viață sănătos este necesar și ce repercusiuni pot avea alegerile alimentare asupra sănătății. În cadrul acestui capitol veți afla care sunt regulile de bază pentru un stil de viață sănătos.
În cel de-al doilea capitol: Alimentația corectă, primul pas către o viață sănătoasă” veți găsi răspuns la o întrebare foarte des adresată medicilor și specialiștilor în nutriție: Ce înseamnă hrana sănătoasă și o alimentație corectă? Mai mult, acest capitol vă va învăța să calculați necesitățile energetice și de nutrienți ale copilului. Alimentația incorectă la copil poate avea consecințe foarte grave asupra sănătății, iar obezitatea este principala boală care apare ca urmare a unei alimentații bogate în calorii provenite de la un exces de dulciuri, mâncare de tip fast-food, hrana preparată prin prăjire în ulei. Astfel, puteți identifica riscurile alimentației incorecte la copil. În ceea ce privește educația nutrițională a familiei o sa regăsiți o serie derecomandări/obiceiuri sănătoase pentru a implica toată familia în procesul schimbării stilului de viață.
Al treilea capitol intitulat: Activitate fizică și sport” prezintă pe larg testele Ruffier și Hettinger cu scopul evaluării condiției fizice la copii. Sunt trecute în revistă și obiectivele programelor de kinetoterapie și sport și sunt oferite exemple clare de exerciții pentru îmbunătățirea condiției fizice și combaterea obezității la copil.
Capitolul patru: Obezitatea la copil” vă va ajuta să înțelegeți că problema obezității infantile nu este una doar de natură fizică. Supraponderalitatea/obezitatea marchează dezvoltarea copilului prin percepția de sine, percepția socială sau consecințele comportamentale. În acest capitol veți afla care este diferența dintre supraponderalitate, obezitatea comportamentală și obezitatea clinică.  Acest capitol descrie obiectivele și regulile intervenției terapeutice în obezitatea copilului.  O concluzie care reiese din parcurgerea acestui capitol este aceea că, formarea unor obiceiuri alimentare sănătoase de la vârstă mică este importantă pentru păstrarea sănătății pe termen lung şi prevenirea obezității. Obezitatea apărută în copilărie și menținută în adolescență sau la vârsta adultă, este mai greu de tratat decât cea apărută la maturitate, de aceea se recomandă ca perioadă optimă de intervenție vârsta între 3 – 11 ani.
 Cel de-al cincilea capitolVreau un copil sănătos și fericit!” vă va ajuta să conștientizați obiceiurile greșite și să faceți primii pași către schimbare. Parcurgând acest capitol veți afla care sunt consecințele obezității şi riscurile de natură psihologică sub aspectul integrării relaționale precum și ce rol joaca stima de sine la adolescenți și tineri cu probleme de greutate. Acest capitol prezintă rezultatele școlii părinților – sub forma unor ateliere practice, precum și exemple concrete de ateliere recreative pentru copii cu probleme de greutate.
 Ultime două capitole: “Valoarea adaugată a proiectului SANOINOV” și „Descrierea și secvențialitatea activităților din cadrul serviciului inovativ” prezintă rezultatul proiectului SANOIVON – Servicii inovative pentru sănătatea copilului de azi şi a adultului de mâine – derulat în cadrul centrului Smart Life Style. Specialiștii au implementat un plan de intervenție personalizat, pe trei componente -  nutriție, psihologie și sport, derulat pe parcursul a 12 luni. Rezultatele obținute pe cele trei componente de intervenție au fost evaluate comparativ, la momentul includerii în lot și după finalizarea programului de intervenție personalizat. În aceste capitole veți fi informați cu privire la tipul de activități și metodele alese de specialiștii centrului pentru schimbarea stilul de viață al unor copii cu probleme de greutate și rezultatele obținute.